Mews 04, in London’s Hyde Park

Balance. So difficult achieve as it requires the designer, architect and owner to know just where to stop – what is just enough but not too stark; what is just perfect for the building, for the space and most important, for the residents.

 
Andy Martin Architects has succeeded in balancing the angular and the circular forms beautifully in this large five-bedroom double-fronted mews residence, Mews 04, in London’s Hyde Park.

 
The biggest alteration Martin competed for this residence was to replace the timber-framed faux Victorian-style conservator form the 80s with a beautiful three-waved, sine-curved glass structure.

 
The form language of this new conservatory was then elegantly repeated throughout the house allowing maximum natural light into each space and fitting the client’s existing furnishings in with the new and customized pieces.
 
Bronze, marble and oak are materials that fit perfectly with the classical styling of the residents’ original pieces.

 
From the rounded topiary at the entrance to the curved marble bath tub, the beautiful curved form brings sophisticated harmony to the entire residence. – Tuija Seipell.

Viktor & Rolf Flagship Boutique – Paris

Dutch design pair Rolf Snoeren and Viktor Horsting celebrate the 20th anniversary of their Viktor & Rolf brand by opening a massive Paris flagship store in the 1st arrondissement, at 370 Rue Saint-Honoré.

One expects nothing but spectacular from the brand that has been owned by Renzo Rosso’s group since 2008, with apparently deep pockets to support the label’s growth and expansion.

But we did not expect felt-padded walls or the omnipresent grey color – a hue that now seems to be the new black of retail environments and is in fact getting a bit boring already.

The charcoal surroundings do show off the more colorful pieces, but there’s something quite depressing and aggressive about all that greyness.

The 7,000 square-foot (650 square-meter) multi-level emporium was designed by the Paris-based Pierre Beucler and Jean-Christophe Poggioli of Architecture & Associés.

The store houses much of the Viktor and Rolf collection including ladies’ wear, handbags, shoes, eyewear, and a selection of menswear and limited-edition pieces. – Tuija Seipell.

Limantos Residence – Sao Paulo, Brazil

We are scratching our heads, searching for new words to describe the attraction we have for buildings such as the Limantos residence by Fernanda Marques Arquitetos Associados.

 
The one-family residence of 820 square meters (8,826 sq.ft) is built on three levels on a steep 780 square-meter (8,395 sq.ft.) plot in the upscale neighbourhood of Cidade Jardim (Garden City) in the West Zone of São Paulo, Brazil.

 
What is it that so appeals to us in this? Yes, it is the clean, classic lines, the Miesian harmony between nature and the indoors, the understated elegance of less is more.

 
It is also the achievement of open-space opulence without pretentious pomposity. It is the complete lack of unnecessary ornamentation. Balance. Harmony. Air to breathe.

 
Maybe it is that the building just seems to belong. Like waves on the beach or mountains in the skyline, the building occupies its space as if it were meant to be there.

 
To avoid sounding overly pompous ourselves, let’s just say that we wouldn’t mind living in this house.

 
The house consists of 13 rooms: living, dining, kitchen, mezzanine, kids’ playroom, three bedroom suites, powder room, two staff suites, plus laundry and garage.

 
The family engaged Fernanda Marques to create a home – both the architecture and interior are by Marques – that functions well as an everyday residence for the active family, but also lends itself to frequent entertaining.

 
Marques achieved a beautiful balance between maximum transparency and privacy, and managed to insert the building into a challenging plot while preserving the existing trees.

 
Using glass, concrete and steel, Marques created a timeless house in the spirit of Mies van der Rohe who was the architect’s inspiration for this project.

 
The elegant, white spiral staircase, resembling the inside of a shell or a curled strip of paper, is our favourite detail of this beautiful house. – Tuija Seipell.

Educational Centre – Tel Aviv, Israel

We love children’s spaces that celebrate the creativity and freedom of body and mind. This Educational Centre, located in the Kfar Shemaryahu area of Tel Aviv, Israel, surely does that.

 
The 2,400 square metre (25,833 square-foot) Centre includes six kindergartens for children aged three to six years, a common play area and an empowerment centre, a social services and wellness centre that also provides psychological services for children. Three of the six kindergartens are for the children of foreign residents and diplomats.

 
The architecture of the building is by Shoshany Architects and the interior and furniture design by Sarit Shani Hay.

 
Hay’s task was to create a friendly and informal integrated environment where each of the spaces functions as an independent unit.

 
She created individual color and design themes for each kindergarten space based on the agricultural history of the Kfar Shemaryahu area.

 
The kindergartens are named Olive (Zayit), Palm (Tamar) , Pomegranate (Rimon), Wheat (Hita), Fig (Te’ena) and Vine (Gefen).

 
The large, central lobby area connects the kindergartens and the empowerment centre and functions as a play area with equipment that encourages physical activity and interaction. Wooden tractors, lakes, trees and other equipment refer to the life of an agricultural village.

 
Our favorite area is the Palm kindergarten with its orange coloring derived from ripe dates, and its motifs referring to palm trees, oasis and camels. The little play huts provide nice cozy privacy and home-like details that encourage creative play. – Tuija Seipell.

 
Images by Amit Geron

The Cool Hunter Summer Lovers Store – Sydney

Here now and gone tomorrow. Summer is always too short which is why we love it so intensely and why we want to live it to the fullest.

To celebrate the kick-off of summer in Sydney, Rotate Store by The Cool Hunter in-sydney is dedicating its first-ever theme to the love of summer.

Rotate by TCH – Summer Lovers – is located at 1 Martin Place in the city’s urban hub where culture and commerce, cafés and high-end fashion meet, mix and mingle. (opposite the Xmas tree)

TCH has curated a cool summery product selection that reflects a sunny, playful vibe. There are beach towels and swimwear from the local brand “We are Handsome” as well as many international brands, including Danward thongs from Italy, beach bats and swimwear from Brazil and Bangkok.

As the summer themed selection will be available until mid February only, the goods will be gone fast. Here now and gone tomorrow. Just like summer itself.

The great execution of The Cool Hunter’s first Rotate store is by the talented Natalie Longheon and Peter Pengly of event company The Artistry. This young firm over delivered in record time by designing, producing, executing and styling in less than 2 weeks. We can’t wait to get them involved in our next rotate store.

TCH Summer Lovers Store is open Monday to Friday 10am to 6pm, Thursday 10am to 8pm, and Saturday 11am to 4pm. Closed on Sundays

The store is powered by Intel which we’re so grateful for them coming on board early on in the development. Check out this awesome collaboration with Flume & Intel.

Flowers in our windows are by Poho in Potts Point who were also involved in our cool house project last year.

A huge thanks goes to our marketing agency from Melbourne FLAUNT MARKETING who always get involved with much enthusiasm. Brands wanting to get involved in our next few Rotate projects contact Sharyn Lowe. [email protected] We’ll be popping up in Melbourne next year as well.

When you visit Summer Lovers store, you could win a free 3 night stay for 2 to Qualia Resort on Hamilton Island (voted best hotel in the world). Simply take a picture at the store, share it on Instragram using the hashtags – #tchsummerlovers and #qualia and you’ll be in the running.

Images by Felix Forest